ABC Katten
Jagen is natuurlijk gedrag
Niet altijd leuk, maar iedere kat jaagt. Bij mijn eigen katten merkte ik verschil in de handigheid van jagen en waarop ze het liefst jagen. Koekat kat ving alleen maar vogeltjes. Sam vooral muizen en Gijs alleen vlinders. Of een poging daartoe... meestal ging het mis. Onze Gijs was gewoonweg niet handig.
En onze invloed op het wel of niet te pakken krijgen van een prooi van je kat is groot. Mijn allereerste katten vingen ook van alles. Ze brachten het heel trots binnen. Wel of niet dood. Mijn fout was dat ik gelijk achter de kat aanging om het muisje of vogeltje af te willen pakken. Hierdoor hebben deze katten geleerd niet thuis te komen, maar in de voortuin te gaan zitten met hun prooi en als ik eraan kwam, dan heel hard en grommend weg te rennen.
Bij de katten die later kwamen heb ik het anders gedaan. De kat genegeerd als hij met een prooi binnen kwam en als het even kon, dan afleiden met spel of iets lekkers. De prooi lieten ze dan hopelijk los…. Zo zijn meerdere vogeltjes, kikkers en muizen weer teruggezet in de natuur.
Kattenbak (ellende....)
Waarom is dit ooit gemaakt? Voor de neus van de mens! En dan het liefst een kattenbak met kap én klep. Als je kat bent, heb je een enorm goede neus . Er is dan bijna niets erger dan een kattenbak met kap en klep. Nou ja, ook nog geurend grit…. Want, die kap en klep voorkomen dat de geur zich verspreidt. Nu is de kat, zoals heel veel katten, een hele schone kat en wil graag op een schone kattenbak de plas of het poepje doen. Dan moet je als kat eerst dan door een klep en dan in een donkere en relatief kleine ruimte je behoefte doen. En als het tegenzit, zit je in een lavendel- of citroenluct. Dat stimuleert vaak niet echt….
Een kat wil graag meerdere kattenbakken* en geen kap en geen geurend grit. Geurend grit is echt niet voor de kattenneus gemaakt… Veel katten vinden niet-geurend fijn en klontvormend grit fijn. Het liefst een flinke laag erin en iedere dag uitscheppen en iedere week goed schoonmaken.
* de standaardregel is het aantal katten +1. Dus bij 1 kat, 2 kattenbakken. Bij 2 katten 3 kattenbakken, enz.
Het geheim van Kattenkruid
Waarom wordt mijn kat nu helemaal dol van catnip? Maar niet altijd? Dat vroegen meerdere kattenvrienden ons. Wij wisten het eigenlijk ook niet en gingen op zoek naar een antwoord. “Kattenkruid bevat verschillende etherische oliën. Eén daarvan is nepetalacton, een stof met een mild hallucinerende werking en de belangrijkste veroorzaker van de typische ‘kattenkruid’- symptomen. Nepetalacton prikkelt de receptoren in het vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson) achterin de neus van je kat. Kattenkruid moet daarom worden ingeademd om effect te hebben: grote kans dat je je kat ziet ‘flemen’, zoals dit wordt genoemd; de lippen worden opgetrokken en het lijkt wel of je kat lacht. Je kat drukt daarbij zijn tong tegen zijn gehemelte en perst zo lucht door het vomeronasaal orgaan. De reukzin van de kat wordt op deze manier verscherpt en de geur in geconcentreerde vorm waargenomen: een soort ruiken-proeven in plaats van ruiken alleen. Sommige katten strijken graag met kin en wangen langs het kattenkruid, snuffelen, eten en likken aan de plant en gaan er soms in liggen rollen. Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van ‘kattenkruid-intoxicatie’ zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat ‘onder invloed’ lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben! Na enkele minuten verdwijnen de effecten weer. Een kat is in het daaropvolgende uur immuun voor het drogerende effect van kattenkruid. Sommige katten worden echter agressief van kattenkruid: die katten kan men beter geen snacks of speeltjes gevuld met kattenkruid geven.” (Bron: LICG) In mijn (Yvon) eigen tuin staat een oude Valeriaan. Hierbij zie ik het bovenstaande effect. Als de stelen in het voorjaar beginnen uit te lopen, dan zitten de katten (ook katten die ik anders nooit zie) in de rij te wachten op elkaar tot ze er ook bij mogen! Ik vind het ieder jaar weer een wonder dat de plant toch kans ziet om uit te lopen omdat hij iedere keer letterlijk plat wordt gewalst door de kattenkoppen en kattenlijven. Bij de jonge Valeriaan laten de katten dit gedrag niet zien.
Kattenloopsysteem
Bent u op zoek naar een mooi kattenloopsysteem voor in huis en dat de katten ook leuk vinden? Kijk dan op
http://kittyloft.blogspot.nl/
Reizen in de kattenmand
Is uw kat bang voor de reismand? Dat is gemakkelijk te voorkomen. Maak de reismand onderdeel van uw huis. Zet hem in de kamer en leg er een fleecekleed in. Gooi er regelmatig een snoepje in. Zo levert het zien van de reismand geen stress of vluchtgedrag op. U kunt ook uw kat leren op een woordje in de reismand te gaan :-).
Katten leggen net als andere dieren (en mensen) associaties. Maak de kattenmand daarom leuk. Zo wordt het een fijn plekje voor de kat en bij reizen levert het geen stress op.
Timesharing van katten
Wist u dat katten aan timesharing doen? Katten binnen een bepaald leefgebied ‘spreken af’ dat ze op dat moment daar zijn. Dit kunnen de katten in je eigen huis zijn, maar ook buiten. Bv. op het schuurdak is kat A de ochtend en kat B de middag. Als een nieuwe kat erbij komt, gaat dus vaak het timesharingschema in de hobbel. Vaak met agressie als gevolg. Na enige tijd keert de rust weer: de katten hebben weer afspraken gemaakt.
En test het zelf ook: ga een paar dagen lang een bepaald uur lang kijken wat uw kat(ten) doe(t).
Verschil honden en kattentaal
Honden en katten worden vaak met elkaar vergeleken. Maar ze zijn zo verschillend in hun
lichaamstaal. Hieronder de grootste verschillen:
- oren. Oren die bij een hond naar achteren gaan, betekenen dat de hond geen kwaad in de zin heeft. Als een kat dit doet, is hij of zij klaar om een haal te geven of aan te vallen.
- staart. Een brede kwispelende staart bij een hond geeft aan dat de hond vriendelijk en ontspannen is. Een zwiepende staart bij een kat betekent dat de kat minstens geirriteerd is, maar meestal boos.
Nb. Een hond die een korte, strakke, hoge kwispel heeft, is zeer zeker van zijn aanvalgedrag, bv. bij een hond die zijn eigen territorium verdedigt.
- Op de rug liggen. Bij een hond betekent dit: ik heb geen kwaad in de zin. Bij een kat kan dit 2 dingen betekenen. – de kat is ontspannen en laat zich op de buik aaien of – de kat kan in een gevecht prima zijn klauwen gebruiken.
- Geluid. Als een hond tevreden is, zie je dit aan een heleboel van zijn gedrag, maar je hoort niets. Een tevreden kat gaat spinnen. Als een hond een geluidje gaat maken, dan is het grommen… dit heeft niets met een tevreden hond te maken. Overigens kan een kat ook grommen. Dit klinkt heel anders dan het tevreden spinnen.
Nb. Een kat kan ook spinnen van pijn. Kijk dus altijd naar het totale plaatje wat je ziet!
Waterbakjes
Plaats meerdere waterbakjes op verschillende plekken in huis. Katten halen normaal gesproken vocht uit hun prooi. Als ze brokjes krijgen is er een risico dat ze te weinig vocht binnenkrijgen waardoor er urinewegproblemen kunnen ontstaan. Door het aanbieden van meerdere bakjes water gaan veel katten vanzelf wat meer drinken. Haal voer en water ook uit elkaar, katten lijken niet graag te eten en te drinken op dezelfde plek. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze uit vazen, glazen en wc-potten drinken.