Kees aangepastAgressie op het erf, naar handen, naar fietsers, geluidsangst, o.a. onweer en vuurwerk
Al een poos is het gedrag van onze keeshond Kees zodanig dat ik niet meer wist hoe er mee om te gaan. Het gedrag van Kees wordt steeds agressiever naar vreemden toe en ook wij worden een beetje bang voor hem.

Wat resulteert in een gedrag dat leidt tot situaties waar ik ook niet meer weet hoe er mee om te gaan. Straffen? Belonen? Negeren? Als hij een teek heeft laat hij niet toe dat we die verwijderen. Als hij naar de dierenarts moet dan moet de muilkorf om. Als hij geborsteld of gewassen moet worden gaat de muilkorf om. Hij wordt dan zo boos en bijt echt gemeen. Als we visite krijgen, gaat hij voor de veiligheid in z’n mand in de schuur, omdat het bezoek als ze hem willen aaien een hap kunnen krijgen. Vooral met kleine kinderen ben ik altijd erg bang dat er iets ergs gaat gebeuren. Zoals je leest is dit beslist geen leuke situatie. Maar, ik wil ik nog wel even zeggen: Kees is ook erg lief en trouw. Zal als ik thuis ben me geen moment uit het oog verliezen en wil het liefst de hele tijd geaaid worden. Dus daarom is het zo raar dat hij ook zo vreselijk agressief kan worden en direct bijt.

Yvonne is bij ons geweest en heeft de situatie aangehoord. Kees is erg bang! Hij tongelt, begint te hijgen en zodra ze een (nep)hand uitsteekt is het hap. Wat is hieraan te doen, zodat het vertrouwen tussen mij en mijn hond weer terugkomt? Ik heb diverse adviezen gekregen. Als er bezoek komt, wat ik niet altijd kan zien vanwege onze woonsituatie, begint Kees als een echte erfhond te blaffen. Dat is goed, hij kondigt het bezoek aan. Ook met deze situatie weten we nu om te gaan. Als het bezoek binnen is zeg ik tegen het bezoek dat we bezig zijn met therapie en wat het bezoek juist wel of niet mag doen. Kees is ook erg bang voor harde geluiden, zoals de grasmaaier, de stofzuiger of de boormachine. Hij wil dan weg. Ik heb hier altijd aan toe gegeven. Als mijn man het gras maait, is Kees in de keuken. Als ik stofzuig is Kees buiten. Ik heb dat vluchtgedrag dus gestimuleerd zonder dat ik in de gaten had wat er aan de hand was.

Het is november als Yvonne bij ons is en zo nu en dan horen we al eens vuurwerk afgaan. Dit is ook voor Kees een vreselijk geluid. En hij rent dan zo ver mogelijk weg. Met behulp van diverse adviezen weet ik wat ik moet doen en het gaat goed. Ik oefen vaak met de hond. Ook diverse oefeningen om contact met hem te houden. Het valt niet altijd mee om het bovenstaande consequent vol te houden. Maar ik ben blij dat ik de therapeut heb ingeschakeld. Al was het alleen maar om mijzelf meer zekerheid te geven. Eigenlijk was ook ik in therapie. Want je hebt gauw iets aangeleerd, maar om het af te leren is veel moeilijker. Het is dus een samenloop van omstandigheden waardoor Kees is zoals hij is. Een lieve, angstige hond. D.

Contactgegevens

Pootjes.org

Yvonne van Weeghel
Dokkum
 
Tel: 0519 572 102
(maandag tot en met zaterdag) 

 

Social Media

Bezoek ons op facebook Bezoek ons op Linkedin

Tagwolk

Nieuwsbrieven

Top