Bunny en RacerElkaar overmatig wassen
Onze twee dwergkonijnen van destijds één jaar oud, begonnen elkaar vorig jaar in april overmatig op steeds dezelfde plekjes (de neus, tussen de oren, op de flank) te wassen. Hierdoor verdwenen op deze plekjes alle haren en ontstonden er zelfs wondjes.

We wisten niet hoe we dit konden stoppen, omdat we ook niet wisten waarom ze het deden: ze konden het prima met elkaar vinden, hadden een ruim hok met zijn tweetjes (drie verdiepingen met daarin twee nachthokken en een zandbak onderin) en liepen overdag buiten op een afgeschermd deel van het terras met daarop wat boomstammetjes, een buis om doorheen te lopen, een houten tunneltje en een balletje om mee te spelen. Altijd waren ze voorzien van een tak waar ze het buitenste laagje zo graag van af knabbelden en natuurlijk van water en hooi. Op zijn tijd wat lekkers (stukje boterham/fruit/groente) en 's avonds bij het naar binnen gaan een bakje konijnenbix. Het eerste jaar hebben we er dus niets aan gedaan en stopte dit overmatig wasgedrag in juli, vanzelf.

Het probleem begon echter dit jaar, weer in april, opnieuw. Op aanraden van Yvonne zijn we toen gestopt met het geven van konijnenbix. Ze hebben een aantal weken lang alleen hooi, water en af en toe iets lekkers (denk weer aan het stukje boterham, een stukje groente/fruit) gehad. Omdat ze nu meer tijd aan het eten moesten besteden (van hooi raak je natuurlijk minder snel vol dan van zo'n geperst bix-brokje) én omdat het eten van een grotere hoeveelheid hooi meer moeite kost, lieten ze het overmatig wassen achterwege! Ze wasten elkaar nog wel, gelukkig, want dat is een goed teken, maar niet meer tot bloedens toe... Toen bleek dat het zo goed ging, hebben we weer wat konijnenbix bijgegeven. Niet meer in een bakje, maar verstopt tussen het hooi in het konijnenhok. Ze gaan daar nu echt naar op zoek en hebben daardoor ook weer een uitdaging.

Volgend jaar zullen we zien hoe het gaat, maar dankzij Yvonne haar idee, hebben wij een remedie achter de hand!

 

 

Contactgegevens

Pootjes.org

Yvonne van Weeghel
Dokkum
 
Tel: 0519 572 102
(maandag tot en met zaterdag) 

 

Social Media

Bezoek ons op facebook Bezoek ons op Linkedin

Tagwolk

Nieuwsbrieven

Top